Waarom een fotoshoot?

Een shoot is een investering op alles wat je al hebt. Mooie foto's gaan vaak jarenlang mee en worden soms na tien jaar nog eens met goede herinneringen bekeken. Daarom is het goed om je op een reportage voor te bereiden.

Tip 1: draag zoveel mogelijk natureltinten, lichte kleuren of pastels, zo min mogelijk donkere kleuren (dit wordt één donker vlak in foto’s) of knalkleuren (dit past niet zo goed in de moody sfeer van mijn fotografiestijl). Bij het uitkiezen van je kleding kan het helpen om er een donkere achtergrond achter te denken.

Tip 2: houd het simpel. Effen gebreide truien zijn superleuk. Doe er een paar stoere schoenen onder, gooi je haar in de wind en je bent al klaar.

Tip 3: motiefjes zijn leuk, maar kleding met kleine ruitjes of stipjes lijken van een afstand effen, je kunt dan beter voor ietsje grotere motieven kiezen, zoals blokken of bloemetjes.

Tip 4: trek liever iets losjes aan, dan iets straks, ook als je erg slank bent.

Tip 5: gaat je eventuele kerel ook op de foto? Dan is het leuk om hem ook iets extra’s aan te trekken, denk aan bretels, een strik… Daarnaast is het een goed idee om te kijken of jullie kleding matcht. Het hoeft juist niet perfect, maar wel mooi bij elkaar te passen.

Tip 6: het is belangrijk dat je je op je gemak voelt. Als een extra make-upje, mooi kapsel of juist een relaxt uurtje voorafgaand aan je shoot je daarbij helpt… go for it. Dit zie je terug in je foto’s.

Lichte kleuren, dichtbij de natuur, passen het mooist in mijn fotografiestijl.

Natureltinten en zachte materialen doen het altijd goed in de stijl waarin ik fotografeer (beter dan zakelijke materialen zoals witte blousjes of pakjasjes).

Pastelkleuren doen het ook goed.

Voor jongens is het soms wat moeilijker. Maar je ziet hier dat iets eenvoudigs (licht van kleur), zonder schreeuwerige teksten al prima is.

Lichtgekleurde jassen staan al-tijd mooi. Als dit stel allebei een donkere jas aan had gehad, was de foto minder sprekend geweest. Het bont geeft daarnaast een zachte sfeer aan het beeld.

Losse kleding staat vaak mooi en zwierig. Strakke kleding flatteert net wat minder.

Het is een goed idee om al een paar dagen voorafgaand aan de shoot de setjes klaar te leggen. Dan heb je de tijd om nog iets leuks toe te voegen (zoals de stoere slobsokken bij dit mooie lookje).